Ниагарският водопад - 3 великолепни водопада в едно - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ниагарският водопад - 3 великолепни водопада в едно
Автор: Peika.bg
Ниагарският водопад - 3 великолепни водопада в едно
Снимка: pixabay

Ниагарският водопад служи като общо име, дадено на три великолепни водопада, пресичащи границата между Съединените щати и Канада, в Северна Америка. Те също така маркират южния край на Ниагарското дефиле.

Трите водопада, които съставляват Ниагарския водопад, са Американският водопад, Водопадът Подкова и Водопадът Булчински воал.

Американският водопад и водопадът Булчински воал се намират изцяло в Съединените щати. Водопадът Подкова се намира почти изцяло от канадската страна на международната граница.

В резултат на техния комбиниран поток, трите водопада, съставляващи Ниагарския водопад, притежават най-високия дебит от всички известни водопади на земята.

Физически характеристики на Ниагарския водопад

Ниагарският водопад представлява чудо на геологията, а водопадът Подкова остава най-големият от трите водопада. Измерени са приблизително 790 м ширина и също така пада на впечатляващите 57 м.

Американският водопад е с ширина около 320 м. Точната дължина на падането остава доста променлива, варираща от 21-30 м. Причината за вариацията е наличието на множество гигантски камъни в основата на падането.

Bridal Veil Falls е най-малкият от трите и е широк само 17 м. Той пада общо 31 м на два етапа, а в основата му се намира известният басейн Maid of the Mist.

Образуване и природа на Ниагарския водопад

Ниагарският водопад се е образувал преди близо 10 000 години поради ледниковия период на Уисконсин. Това е същата сила, отговорна за създаването на река Ниагара и Големите езера на Северна Америка.

Земята под реката и Ниагарския водопад се състои предимно от шисти и варовик. Водите на трите водопада продължават да бъдат известни със зеления си цвят.

Това се дължи на огромни количества разтворени соли и фино смлени камъни, създадени от ерозионната сила на самата река Ниагара. Ерозията продължава поради водния поток. За съжаление учените смятат, че след 50 000 години Ниагарският водопад ще престане да съществува.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин