Ето няколко възхитителни рецепти с тиква, идеални с наближаването на Хелоуин:
1. Тиквена супа
Съставки:
- 1 средна тиква (около 0.90-1,30 кг.), обелена и нарязана на кубчета
- 1 глава лук, наситнена
- 2 скилидки чесън, смлени
- 4 чаши зеленчуков или пилешки бульон
- 1 чаена лъжичка смлян кимион
- 1 чаена лъжичка смляна канела
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 чаша тежка сметана (по избор)
- Зехтин за сотиране
- Пресен магданоз или тиквени семки за гарнитура
Инструкции:
В голяма тенджера загрейте една супена лъжица зехтин на среден огън. Добавете нарязаните лук и чесън, запържете до омекване и аромат.
Добавете тиквата, нарязана на кубчета, кимион, канела, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се комбинират и гответе за около 5 минути.
Налива се бульонът и се оставя да заври. Намалете котлона и оставете да къкри за около 20-25 минути, или докато тиквата омекне.
Използвайте пасатор или прехвърлете супата в блендер и пюрирайте до гладкост. Ако желаете, разбъркайте с тежка сметана за да стане по-гъста супата.
Сервирайте топла, гарнирана с пресен магданоз или тиквени семки.
2. Тиквен хляб
Съставки:
- 1 ½ чаши универсално брашно
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- ½ чаена лъжичка бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка смляна канела
- ½ чаена лъжичка смляно индийско орехче
- ½ чаена лъжичка смлян джинджифил
- 1 чаша захар
- ½ чаша растително масло
- 1 чаша тиквено пюре (консервирано или прясно)
- 2 големи яйца
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- ½ чаша нарязани ядки или шоколадов чипс (по желание)
Инструкции:
Загрейте фурната си до 175°C. Намаслете тава за хляб 9x5 инча.
В купа смесете заедно брашното, содата за хляб, бакпулвера, солта, канелата, индийското орехче и джинджифила.
В друга голяма купа смесете захарта, олиото, тиквеното пюре, яйцата и ванилията. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Постепенно добавете сухите съставки към мократа смес, като разбърквате само докато се смесят. Ако искате, сложете ядки или парченца шоколад.
Изсипете тестото в подготвената форма за хляб и загладете горната част.
Печете 60-70 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста.
Оставете хляба да се охлади в тавата за 10 минути, след което го прехвърлете върху решетка, за да се охлади напълно, преди да го нарежете.
3. Лате с тиквени подправки (пъмпкинг спайс)
Съставки:
- 1 чаша сварено кафе или еспресо
- 1 чаша мляко (краве или друго по избор)
- 2 супени лъжици пюре от тиква
- 2 супени лъжици захар (или на вкус)
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- ½ чаена лъжичка подправка за тиквен пай
- Бита сметана за заливка
- Допълнителна подправка за тиквен пай за гарнитура
Инструкции:
В малка тенджера смесете тиквеното пюре, захарта и подправките за тиквен пай на среден огън. Разбърква се докато се загрее.
Добавете млякото и екстракта от ванилия, разбийте, докато стане пяна и се загрее по ваш вкус.
В чаша смесете кафето с тиквената смес. Разбъркайте добре.
Отгоре намажете с бита сметана и поръсете с подправки за тиквен пай. Сервирайте топло и се насладете!
4. Тиквени мъфини
- Съставки:
- 1 ½ чаши универсално брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сода за хляб
- ½ чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка подправка за тиквен пай
- 1 чаша пюре от тиква
- ½ чаша захар
- ½ чаша кафява захар
- ½ чаша растително масло
- 2 големи яйца
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- По желание: ½ чаша шоколадов чипс или ядки
Инструкции:
Загрейте фурната си до 175°C и покрийте форма за мъфини с хартиени подложки.
В купа разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта и подправката за тиквен пай.
В друга купа смесете тиквеното пюре, захарта, кафявата захар, олиото, яйцата и ванилията, докато се смесят добре.
Постепенно добавете сухите съставки към мократа смес, като разбърквате само докато се смесят. По желание добавете шоколадов чипс или ядки.
Напълнете чашите за мъфини около 2/3 и печете за 20-25 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
Оставете да изстине за няколко минути в тавата, преди да я прехвърлите върху решетка.
Тези рецепти с тиква не само ще ви вкарат в настроение за Хелоуин, но и ще зарадват вкусовите ви рецептори! Насладете се на печенето и споделянето на тези лакомства със семейството и приятелите.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!