Тракийската гробница в Жаба могила: Скритите съкровища на България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийската гробница в Жаба могила: Скритите съкровища на България
Автор: Роси Дирекова

Скрито в тиха местност близо до град Стрелча, се крие историческо бижу, известно като Жаба могила. Тази древна тракийска надгробна могила предлага рядката възможност за връщане назад във времето и докосване до мистериозния свят на траките.

За да стигнете до мястото шофирайте от Стрелча, пътят е около 7-8 километра, но не е асфалтиран. Ако сте по-големи авантюристи, е възможно да стигнете пеш.

жаба могила0

При пристигането си в Жаба Могила е възможно да бъдете посрещнати от двама местни жители - възрастен мъж и жена - които се грижат за могилата и разказват нейната история. Въпреки скромната външност, могилата крие векове история под своята тревиста повърхност. Местните ще ви накарат да се почуствате добре дошли, а страстта им към историята на траките ще стане очевидна, когато започнат да разказват за значението на това място.

Траките, които са обитавали района през древността, са били известни със своите впечатляващи погребални практики, като често са запазвали тези грандиозни могили за своите благородници или воини. Много тракийски гробници крият съкровища и артефакти, докато Жаба Могила се откроява с атмосферата и историята която крие.
*Има и местна легенда, че Панагюрското съкровище се е намирало в тази могила, но е било откраднато. След това е било заровено в бившата тухларна в Панагюрище.

жаба могила1

Когато влезнете в гробницата ще бъдетете поразени от огромното пространство вътре, с висок куполен таван. Въпреки че гробницата вече не съхранява нищо, самият факт, че се намирате в толкова запазено място е свидетелство за уникалните умения на древните траки. Стоейки вътре в гробницата, почти можете да си представите ритуалите, които са се провеждали в нея.

жаба могила2

Възможно е един от хората, които се грижат за могилата, да ви изпее българска народна песен. Гласът отеква през древните камъни на гробницата, създавайки вибрации, от които ще настръхнете. Акустиката, вътре в могилата, е невероятна и превръща една обикновена песен в неземно преживяване. Не се случва всеки ден да чуете български глас, който отеква в надгробна могила на 2000 години.
*Бонус: има възможност и да видите прилепи в гробницата

жаба могила3

Жаба могила е интересно и спокойно място, което заслужава да се посети. Липсват туристи, а възрастните хора, които работят в могилата, искат да привлекат повече българи с интерес към тракийската история.

жаба могила4

Ако това място ви заинтригува, проучте маршрута, стегнете колата и задължително се обадете на тел: 0988 301995 преди да тръгнете! Въпреки че мястото работи от понеделник до четвъртък - 12ч до 19ч и петък до неделя - 10ч до 19ч., нямате гаранция, че ще има някой да ви отвори, без да сте се обадили предварително. По пътя от Панагюрище към Стрелча има и няколко знака, които да ви ориентират дали сте на прав път.

жаба могила5

Приятно пътешествие!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин