№77 Клисура: Исторически музей - 100 обекта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
№77 Клисура: Исторически музей - 100 обекта
Автор: Peika.bg

Разположен в подножието на южните склонове на Стара планина, град Клисура е известен със своето славно историческо минало и значимо място в Априлското въстание. Този малък, но пълен с гордост град може да се похвали с богата култура и наследство, което е увековечено в различни музеи и забележителности.

Един такъв забележителен обект е Историческият музей в Клисура, който е част от Стоте национални туристически обекта на България. Музеят се помещава в сградата "Читалище паметник-музей", построена в чест на 50-годишнината от Априлското въстание и официално открита през 1926 г. Средствата за конструкцията са събрани от клисурци, живеещи в цяла България, подчертавайки тяхната непоколебима връзка с техния роден град и неговото богато минало.

клисура1

Музейната колекция включва разнообразна гама от произведения на изкуството, създадени от видни български художници, включително Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Христо Станчев, Димитър Киров и много други. Сред най-ценните предмети е запазената оригинална камбана, която отбелязва началото на Априлското въстание на съдбовния 20 април 1876 г. Музеят също така има запазено автентично черешово топче, което е уникално свидетелство за духа и смелостта на клисурци.

клисура2

Към историческия музей са включени и няколко допълнителни обекта, като Павурджиевата къща, Козинаровата къща и Червенаковата къща.

Павурджиевата къща е изградена в характерния за Възраждането стил и съчетава розопроизводството с етнографията и историята. В къщата е учреден първият таен революционен комитет за Четвърти революционен окръг – Пловдив. Къщата разполага и с напълно възстановена розоварна, демонстрираща традиционните методи за производство на розово масло.

Козинаровата къща разказва трогателната история на Ана (Цана) Козинарова, която, за да избегне позора от турците по време на Априлското въстание, се хвърля в кладенец заедно с четирите си деца. Кладенецът, в който те намират смъртта си, все още стои в двора на къщата.

Червенаковата къща, първата къща, реставрирана след опожаряването на града, служи като напомняне за разрушението, причинено от въстанието, и като символ на силата и устойчивостта на клисурци. В къщата се помещава и „Музеят на картофите“, който е свидетелство за друг важен аспект от икономическото развитие на региона.

Историческият музей в Клисура, заедно със свързаните с него обекти, предлага завладяващо изследване на богатото културно и историческо наследство на града. Той служи като център на местната общност и спомен за героизма и жертвите, направени по време на Априлското въстание. Независимо дали сте любител на историята, ценител на изкуството или просто пътуващ, който иска да събере печати от всички 100 обекта, Историческият музей в Клисура заслужава да бъде начело на вашия списък.

  • Обект номер: 77
  • Входни такси: Възрастни - 2 лв. Учащи - 1 лв.
  • Печат: вътре в музея
  • Марка: продава се вътре в музея

 клисура печат
клисура марка

  • Работно време: от понеделник до петък: 8:00 - 12:00 ч. : 13:00 до 17:00 часа; събота и неделя:9:00 - 12:00 и от 13:00 - 17:00 часа
  • Телефон: +359 3137 20 04
  • Адрес: гр. Клисура, площад „20 април”

Прочетете още за града: Клисура – забележителности за един уикенд

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин