Живеете ли с наивното убеждение, че кашуто е просто фъстък, може би специален вид или сорт, но все пак - фъстък? Истина е, че го наричат “индийски фъстък”, но това е единственото общо между тях.
Кашуто е дърво, а плодът му се казва кашу-ябълка. Ядката, която ние обичаме да похрупваме, расте на върха на кашу-ябълката, а правилният ботанически термин за нея е семе. За да достигне до нас, то минава през дълга и сложна обработка - първо се пече в шушулката, за да може да се разчупи, а след това върху ядката остава ципа, която се премахва ръчно. Това вече обяснява високата му цена. Кашу-ябълката също се яде. Тя е сладка на вкус и има силна сладка миризма. Ако се чудите защо не сте я опитвали, причината е в лесно ранимата й обелка, която я прави трудна за транспортиране.
Кашу дървото е вечнозелено и ниско - достига до 10-12 м, а най-голямото в света се намира в бразилския град Натал и е една от забележителностите на града. Бразилия е родината на кашуто, но днес се среща и в Индия, Кения, Танзания, Мозамбик.
Ако имате път към някоя от тези страни, опитайте някой деликатес - кашу ябълка, сок от кашу ябълка или питка с брашно от кашу.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!