Античната статуя от Хераклея Синтика вече е изложена в музея в Петрич - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Античната статуя от Хераклея Синтика вече е изложена в музея в Петрич
Автор: Peika.bg
Античната статуя от Хераклея Синтика вече е изложена в музея в Петрич
Снимка: Archaeologia Bulgarica

Статуята, открита при разкопки в Хераклея Синтика през юли, вече е изложена в Историческия музей в Петрич. Това съобщиха от "Archaeologia Bulgarica" на страницата си във Фейсбук.

Във вторник статуята беше разопакована, обезопасена и поставена на място, където посетителите на музея в Петрич могат да й се любуват. Реставраторите скоро ще започнат работа, но дори и в сегашното си състояние статуята е призната за шедьовър. След като лицето е напълно почистено, ще стане по-ясно кой е владетеля, изобразен като бог.

Първоначално проф. д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, предложи, че статуята изобразява бог Хермес. Но след подробно разкриване на чертите, сега изглежда, че представлява обожествен владетел. Първоначално статуята е датирана от 2-ри век, но по-нататъшно изследване показва, че може да е от около новата ера, което я прави около двеста години по-стара.

статуя2

Подобни находки са изключителна рядкост в световен мащаб, а това е първата напълно запазена антична статуя, открита в България, тъй като при всички досегашни открития липсват глави. Смята се, че статуята е била заровена в края на 4 век. Проф. Вагалински предполага, че е била скрита в канализацията на Хераклея Синтика след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя. Езичниците вероятно са скрили статуите, за да ги предпазят от християнско унищожение.

Исторически музей Петрич, който се намира на ул. "Рокфелер" 80, работи всеки ден от 9 до 18 часа, с изключение на Коледа, Нова година и Разпети петък. Входът е 5 лв., с намаление от 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери.

Статуята, тежаща един тон, беше открита в началото на юли по време на разкопки в големия на древния град. Няколко дни по-късно тя бе транспортирана до музея в Петрич. Екипът на музея е нетърпелив реставраторите да започнат работа, която ще разкрие повече подробности за този значим артефакт.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин