Какви бакшиши да оставяме в различните държави? (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какви бакшиши да оставяме в различните държави? (част 2)
Автор: Peika.bg
Какви бакшиши да оставяме в различните държави? (част 2)

Със сигурност един от най-добрите начини да опознаете едно място, култура и хората в нея – това е храната.

Преди да нападнете смело ресторантите и заведенията в друга страна обаче, добре е да сте запознати с една малка подробност – бакшишите.

Ето каква е ситуацията в някои страни:

1. Испания

В Испания е прието да се оставя бакшиш, но не в някакви големи количества. Достатъчно любезно е просто да закръглите към най-близката сума до това, което дължите.

2. Русия

Ако сте в Русия, е добре да оставите около 10% бакшиш и то директно на вашия сервитьор. В случай, че оставите рублите на масата, те най-вероятно ще отидат при управителя на заведението.

3. Австралия

В Австралия не е много прието да се оставят бакшиши, въпреки че тази практика се е засилила, заради множеството американски туристи. Можете да оставите между 5 и 10% от сметката като бакшиш, но зависи от заведението и личната преценка.

4. Обединените арабски емирства

В Дубай например, където местната валута се нарича дирхам, 10-те процента такса обслужване, включена в сметката ви, не отива при вашия сервитьор. Затова е любезно да му оставите допълнително някакъв бакшиш.

5. Япония

В Япония да предложиш бакшиш на сервитьор се приема за объркващо и дори обидно, така че по-добре не го правете.

6. Бразилия

В Бразилия, ако в сметката не е включен общоприетият 10%-ов бакшиш, дали да остави такъв или не, е въпрос на преценка от страна на клиента. Имайте предвид обаче, че бакшиш в щатски долари може да се приеме за обиден, ако случайно имате такива в себе си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин