Ръководство за начинаещи за японската чаена церемония в Киото - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ръководство за начинаещи за японската чаена церемония в Киото
Автор: Peika.bg
Ръководство за начинаещи за японската чаена церемония в Киото
Снимка: pexels

Японската чаена церемония, или *sadō* (също изписвана *chadō*, което означава „пътят на чая“), е усъвършенствана в Киото в края на 16ти век. Докато английският термин „чаена церемония“ предполага официален ритуал, практиката е по-скоро културно и естетическо преживяване, вкоренено в принципите на Дзен и сезонната осведоменост. Типичният сеанс на чай съчетава естетиката на уаби-саби – преценка за несъвършенството и простотата – с акцент върху вниманието, гостоприемството и сетивната ангажираност.

Киото, родното място на тази традиция, предлага широка гама от изживявания на чаени церемонии в среди като храмове, чайни и културни ателиета. Някои са официални, други по-спокойни и много позволяват на посетителите да се обличат в кимоно. Преживяванията могат да включват usucha (тънка матча) или koicha (дебела, церемониална матча), в зависимост от вида на сесията и домакина.

Противно на убеждението, че чаените церемонии са прекалено официални или смущаващи, много от тях са предназначени да бъдат гостоприемни, особено за начинаещи. Уважителният домакин винаги ще гарантира, че гостите се чувстват комфортно. Както казва майсторът на чай Urasenke Michael Sōzui: домакинът прави чай, гостът пие - толкова е просто.

Кога да участвате
Чаените церемонии се провеждат целогодишно, като всеки сезон предлага различен вкус и атмосфера. Обстановката, приборите, цветята и дори видът на огъня се променят с времето на годината. Сутрешните сесии са идеални през лятото, за да избегнете жегата, докато вечерните събирания на свещи предлагат спокойна алтернатива. През пролетта камелиите могат да украсят нишата; през есента китайски камбанки. Този сезонен фокус прави всяка чаена церемония уникална среща с времето и природата.

Можете да присъствате или на *chakai* (случайно събиране, от 30 минути до един час) или на *chaji* (официално събитие с продължителност до четири часа). Докато *chakai* са често срещани и са идеални за начинаещи, *chaji* предлагат по-дълбоко потапяне в културата, включително пълно хранене и множество порции чай.

Ангажимент за време
Стандартната групова сесия за чай обикновено продължава от 45 минути до един час и се фокусира върху подготовката и оценяването на матча. Ако е включено кимоно под наем или уагаши (сладка) работилница, изживяването може да продължи до два часа. Официалното *chaji* включва наблюдение на подготовката за огън, многостепенно хранене и два вида чай, което продължава около три до четири часа.

Къде да го пробвате
Няколко места в Киото предлагат завладяващи сесии за чай. Камелия и Нагоми в Нинензака и Чаена церемония КОТО близо до Златния павилион предоставят шанс да носите кимоно по време на изживяването. В Maikoya гостите могат да участват в церемония, водена от гейко или майко, включваща приготвяне на мача, културни прозрения и традиционен танц.

За възприемане, фокусирано върху дзен, храмът Shunko-in интегрира приготвянето на чай с медитация, ръководена от главния свещеник. Сесията включва седнала медитация, дегустация на чай и обиколка на храма. За рядко официално изживяване Bikouen е домакин на *chaji* с будистка кухня, докато Kanjoan предлага персонализирани церемонии, водени от Michael Sōzui.

Разходи и резервации
Основните групови сесии (40–70 минути) струват около ¥3000–5000 (US$20–33). Сесиите с кимоно под наем (90–120 минути) варират от 7000–13 000 йени (46–86 щатски долара). Официалните *chaji* събития струват от ¥15 000 до ¥80 000 (US$100–531). 90-минутна сесия за медитация и чай в Shunko-in е на цена от 19 800 йени (132 щатски долара). Повечето места изискват предварителни резервации, особено през високите сезони като пролетта и есента. Обикновено се приемат онлайн резервации с кредитни карти.

Практически съвети
Гостите традиционно седят на татами в позиция сейза, но повечето заведения предоставят възглавници или ниски столчета при поискване. За тези, които се нуждаят от места в западен стил, опитайте церемония в стил Ryurei, организирана от Randy Soen Channell.

Носете обувки и чорапи и избягвайте шорти или къси поли. Много чаени церемонии не са подходящи за малки деца, така че потърсете семейни сесии, ако е необходимо. И накрая, изпийте своята матча веднага – най-добре е да я консумирате прясно разбита и топла.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин