Събития из страната по случай Независимостта на България - списък - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития из страната по случай Независимостта на България - списък
Автор: Михаела Михайлова
Събития из страната по случай Независимостта на България - списък
Снимка: pixabay

На 22 септември 1908 г. България официално обявява своята независимост от Османската империя в град Велико Търново. Манифестът е подписана от Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, който приема титлата княц (цар) на България. Този акт е основополагаща стъпка в развитието на България като модерна нация след освобождението от османско владичество през 1878 г. след Руско-турската война. Този ход е и смела политическа акция, по-късно признат от великите сили, утвърждавайки суверенитета на България и нейното място като независима държава в Европа. Ето къде, из България, ще се чества независимостта на България и какви събития може да очаквате пос лучай празника:

БЛАГОЕВГРАД

На 21 септември ще се проведе тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на Българската армия от периода 1876 – 1919 г. „За честта и славата“ по повод 22 септември – Ден на Независимостта на Република България.
Ще бъдат представени реплики на бойни знамена, участвали в борбата на българите за освобождение от османско владичество, Руско-турската Освободителна война, Борбите на българите от Македония и Одринско за освобождение и присъединяване към България и Войните за национално обединение с участието на реконструктори от цялата страна.
Заповядайте от 17:00 ч. на площад „Георги Измирлиев – Македончето“.
Инициатива на НД „Традиция“ с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей – Благоевград.

ВАРНА

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“.

Тържественото честване е от 10:00 ч. на 22 септември на пл. „Независимост“ (до Окръжен съд – Варна). Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света Митрополия.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от използването на партийни символи по време на провеждането на официалните и национални празници и чествания.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Велико Търново отново е национален център на честванията на Независимостта на България – 22 септември. 116-годишнината от едно от най-забележителните събития в цялата българска история ще бъде отбелязана гордо и тържествено. По традиция, в Старата столица е подготвена богата програма. Тя започва още на 17 септември, с кулминация на 21 и 22 септември, а събитията продължават чак до 27 септември. Палитрата от прояви бе представена на пресконференция от директора на дирекция „Култура, недвижимо културно наследство, празници и фестивали" Нелина Църова и от Александра Христова от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

Неизменна част от честването е и големият есенен празник „Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите", който обхваща шестте дни от 18 до 23 септември и превръща емблематичната занаятчийска улица във фестивална арена с близо 30 събития.

Над 80 ще бъдат занаятчиите, които ще покажат старовремски техники и изделия. Проявите включват творчески работилници, концерти, детски театър, огнено шоу, рисуване на текстил, изработка на сапун и майсторски печива и др.

Предпразничната програма по повод Независимостта стартира още на 17 септември /вторник/ с концерта „Акордеонни импресии" с Калоян Куманов – в 19:30ч. на сцената на Летния театър. На 19 септември /четвъртък/ в Художествената галерия „Борис Денев" ще бъде открита изложбата „България и Китай. 75 години дипломатически и културни отношения".

Атрактивен за жителите и гостите на Велико Търново ще е съботният ден – 21 септември. В 16:30ч. с музикално дефиле по главната улица „Васил Левски" ще бъде открит 17-ят Международен фестивал на военните духови оркестри. В 21:00ч. е един от акцентите в програмата – 3D-мапинг спектакълът „Царевград Търнов", който съчетава светлинни ефекти, лазери, триизмерен разказ за Второто българско царство и тематична музика. Хореографията на шоуто е обогатена. Спектакълът ще бъде излъчен върху фасадата на ХГ „Борис Денев", ще обхване паметника на Асеневци и ще може да бъде наблюдаван от цялата стара градска част.
Събитията на 22 септември започват още в 7:30ч. сутринта с литургия в църквата „Свети Четиридесет мъченици". В средновековния храм-музей ще бъде извършен водосвет на знамената, ще се състои и традиционната възстановка на обявяването на Независимостта с манифеста на Фердинанд. В 10:30ч. в крепостта Царевец с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, официално слово ще произнесе кметът Даниел Панов. Поднесени ще бъдат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията музей. В 11:30ч. от площада пред Царевец до Общината ще премине голямо празнично шествие, а час по-късно пред Централна поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от международния фестивал.

Концертната програма пред сградата на Общината започва в 13:00ч. с изпълнения на местни изпълнители, формации и състави. В 17:00ч. на същото място фолклорен концерт ще изнесе певицата ДесиСлава, а в 18:00ч. в центъра на Старата столица ще се извие Голямото търновско хоро.
Кулминацията на празничната програма на 22 септември е от 19:30ч. на площад „Цар Асен I". Пред крепостта Царевец ще има изпълнения на строеви хватки от Представителния блок на НВУ „Васил Левски", заедно с Тържествена проверка. В 20:15ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина", който ще завърши с ефектни фойерверки.
Събитията продължават и в почивния 23 септември – понеделник. В 11:00ч. в парк „Марно поле" започва „EKO Kids Tour – Устойчиво Бъдеще" - анимация за деца и родители, игри и изненади от National Geographic Kids България. От 19:00ч. на сцената на Летния театър е концертът „Рок през есента" със Симеон Славев и групите Roundabout, Error 404, The Drivers и Свежи таралежи.
На 25 септември /сряда/ Велико Търново се включва в Европейската нощ на литературата. От 18:30 до 21:30ч. литературни четения ще се състоят в ХГ „Борис Денев", църквата музей „Св. св. Петър и Павел" и Клуб „ТАМ".
Финалът на събитията, посветени на 116-годишниата от Независимостта е на 27 септември /петък/ в Летния театър, където е големият концерт на Фолклорна формация „Плетеница".

ВРАЦА

Влак с парен локомотив пуска БДЖ от София до Враца на 22 септември
Любителите на железницата ще имат възможност да осъществят празнично пътуване с влак с парен локомотив по повод 116 години от провъзгласяването на независимостта на България.

Композицията ще пътува на 22 септември /неделя/ по маршрут гара София Север – Враца – гара София Север. Инициативата се организира от БДЖ, съвместно със Сдружение „Обединени Балкани“ и Национален съюз „Единение“.

Всички желаещи ще имат уникалната възможност за приказно преживяване, разкриващо неповторимо красиви гледки из Искърското дефиле.

Към състава на атракционния влак ще бъдат включени четири пътнически седящи вагона и един вагон салонен тип от „Корона експрес“, който в миналото е бил предназначен за официалните пътувания на Цар Борис III и неговото семейство.

Царският вагон ще бъде отворен за желаещите да го разгледат по време на престоите на влака в гарите Мездра и Враца.

Композицията, теглена от парен локомотив, ще замине от гара София Север за Враца в 09:10 ч. сутринта. Маршрутът ѝ включва три по-продължителни престоя в гарите Курило (от 09:24 ч. до 10:14 ч.), Своге (от 10:39 ч. до 11:39 ч.) и Мездра (от 12:52 ч. до 14:07 ч.), където ще има специално организирана програма по посрещането на влака.

По време на пътуването и престоя на гарите ще бъдат представени исторически възстановки от обявяването на независимостта на България при княз Фердинанд I.

Особен акцент е 103-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в чиято памет ще звучат негови творби. В подготвената програма ще се включат танцови състави от Нови Искър, Своге, Мездра и Враца.

По маршрута си от София-Север до Враца, ретро композицията ще спира още на гара Лакатник ( в 11:58 ч.) и спирка Черепиш (в 12:36 ч.), така че пътуващите могат да не изминат цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник, или да посетят Черепишкия манастир, където имат възможност да се докоснат до едно от местата, вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество

. Влакът ще пристигне във Враца в 14:25 ч. и след два часа престой за разходка в града ще замине обратно за София в 16:30 ч.

На връщане ще спира отново в Мездра (в 16:47 ч.), Черепиш (в 17:37 ч.), Лакатник (в 18.07 ч.), Своге (в 18:29 ч.) и Курило (в 18:58 ч.), откъдето избралите планинската разходка ще могат да се върнат обратно със същия влак. В крайна гара София Север композицията с парния локомотив ще пристигне в 19:14 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София Север - Враца - София Север е 65 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на цена 33,50 лв. с включено запазено място.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн на https://bileti.bdz.bg/.

ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Тържествен ритуал по повод 116 години от провъзгласяване Независимостта на България ще се проведе в Горна Оряховица на 22 септември. Церемонията ще се състои в празничния неделен ден, от 10.00 ч., пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.
Пред монумента ще бъдат поднесени венци и цветя в почест на загиналите за свободата и независимостта на България.
В празничната програма след тържествения ритуал участие ще вземе Мажоретен състав „Българче“ при ОУ „Иван Вазов“ с художествен ръководител Розалия Нанкова.

ДИМИТРОВГРАД

На 22 септември 2024г. от 10.00ч. пред паметника на Капитан Петко войвода в Димитровград, който се намира в градинката до ул.”К.П.Войвода”, ще се състои общоградското честване на 116 години от провъзгласяване Независимостта на България. Събитието ще започне с изпълнения на забавно-духов оркестър, след което ще продължи с художествено-документална програма посветена на Независимостта.

Общинската администрация кани всички граждани и гости на града да се включат в празничната церемония и с поднасяне на венци и цветя пред едноименния паметник, за да изразят своята признателност към Денят на българската независимост.
На 22-и септември 1908г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998г.

ДОБРИНИЩЕ

На 22 септември Добринище празнува освен Денят на националната ни независимост, обявена от княз Фердинанд с Манифеста към българския народ през 1908 година, но и своят градски празник, с който преди 18 години с президентски указ е обявен за град.

Празничната програма е богата и включва футболен турнир за деца, водосвет в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, колоездене за деца, тържествено честване Денят на националната ни независимост, празничен концерт и представление на самодейците към НЧ „Димитър Благоев“.

ЛЯСКОВЕЦ

По повод 116 години от обявяването на Независимостта на България, Община Лясковец организира тържествено честване. То ще се проведе на централния площад „Възраждане“ в навечерието на празника.

Ритуалът е насрочен за 21 септември /събота/ от 19:30 часа. На Паметника на загиналите във войните лясковчани ще бъдат положени венци и цветя. Общинското ръководство кани организации, образователните институции, пенсионерски клубове, представители на политически партии и всички желаещи на общоградско отбелязване на годишнината.

МОНТАНА

Монтана ще отбележи Деня на независимостта на България с празничен концерт, съобщават от Общината. Той ще започне в 10:00 часа на 22 септември 2024 г. Събитието ще се проведе на откритата сцена на площад „Жеравица“.При неблагоприятни метеорологични условия то ще се състои в Народно читалище „Разум 1883“.

В концерта, с който Община Монтана ще чества 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, ще участва Духов оркестър „Дико Илиев“ с диригент Пламен Крумов. В програмата му са включени любими произведения на неговия патрон, както и на композиторите Николай Братанов, Атанас Бояджиев, Джон Филип Соса, Ренато Солия. Ефектът от изпълненията на оркестъра ще бъде допълнен от Мажоретен състав към Общински младежки дом с ръководител Луиза Стефанова.

Красотата и богатството на българския фолклор ще разкрият Танцов ансамбъл „Ситница“с хореограф Христо Иванов и Народен хор „Пъстренец“ с диригент Петя Илиева. С изпълненията си те ще пренесат публиката в тракийска, шопска, пиринска и северняшка етнографски области.

Концертът, с който Община Монтана ще отбележи един от най-важните дни в празничния календар,ще бъде повод да се припомни значението на най-успешния дипломатически акт от 22 септември 1908-ма. Той е закономерен финал на национално-освободителните борби на българския народ и пример за държавническа мъдрост, посочват от местната управа.

ПЕРНИК

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.
От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.
Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.
Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, информира отдел "Справочна" на БТА. На 6 април 1909 г. е подписан и Руско-български протокол, според който Русия опрощава на Османската империя военните ѝ задължения, останали от Руско-турската освободителна война (1877-1878). Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към България, а България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години на 82 млн. франка. Същия ден в Цариград е подписан Българо-турски протокол, с който Османската империя признава независимостта на българската държава и се отказва от каквито и да било материални искания спрямо България. На 7 април 1909 г. правителствата на Сърбия и Черна гора признават независимостта на България, а на 9 април 1909 г. - Великобритания и Франция. От 10 септември 1998 г. денят на обявяването на независимостта се отбелязва като официален празник - Ден на независимостта на България.

ПЕЩЕРА

На 22 септември / неделя / 2024 година, Община Пещера организира тържествено честване на Деня на Независимостта с поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите за свободата и независимостта на България в градския парк.

Шествието към паметника ще тръгне в 10:30 часа от площада пред Общината.

Каним гражданите и гостите на града да вземат участие в честването на Деня на Независимостта на България.

ПЛЕВЕН

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

БТА припомня, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв, а под него са изписани датата 22 септември 1908 г. и думите: "На предците, положили основите на независима България". Автор на монумента е скулпторът проф. Кирил Мескин.

Празничният 22 септември ще продължи вечерта с концерт на Фолклорен ансамбъл "Дъга" на централния площад "Възраждане". След него плевенчани и гостите на града ще могат да наблюдават огнено шоу.

ПЛОВДИВ

От община Пловдив обявиха официално програмата за честванията на Независимостта на България, която се отбелязва на 22 септември 2024г., неделя.

Ето и подробностите:

22 септември

10.00 ч. - Молебен по повод 116 години от обявяването на Независимостта на България, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов"

Място: храм "Света Неделя“

10.30 ч. - Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов организирано от Сдружение "Център Петко Каравелов"

Място: едноименния площад в подножието на Стария град (до храм "Св. Неделя")

11.00 ч. - Празнично събитие "Отворени врати на музиката“, организирано от Пловдивско певческо дружество "Ангел Букурещлиев" с диригент Илиян Тиганев, включващо:

- Приветствие от кмета на Пловдив Костадин Димитров

- Концерт на ППД "А.Букорещлиев“

- Образователно събитие за деца и младежи с участието на именити пловдивски музиканти: маестро Мичо Димитров и Стилиян Дерменджиев (цигулка), Лилия Ковачева -Топорчева (тромпет), Илиян Тиганев (пиано), Маргарита Генова (ударни) Здравка Андреева - акордеон.

Място: пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе

11.30ч. – Общоградско честване за отбелязване на 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет "Родолюбие", слово - Наташа Костадинова началник-отдел “Държавен архив" Пловдив, водещ - Симеон Алексиев.

Място: Колоната на Независимостта на пл. "22 септември", (градинката на Гроздовия пазар)

12:30 ч. - Празничен концерт на Детски хор "Милка Стоева“ към Международен младежки културен център - Бургас с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи "Стефка Благоева“ при ЦПЛР - ОДК - Пловдив с диригент Борислава Благоева.

Място: стълбите на "Каменица“

23 септември 2024г., понеделник

19:00 ч. - Празничен концерт-спектакъл "Фолклорни вдъхновения“.

Участват Фолклорен ансамбъл "Тракия“ - Пловдив и Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа“ - Бургас. Режисьор е проф. д-р Даниела Дженева, хореография - Кирил Дженев, Даниела Дженева, Марио Егов, Димо Енев. Музика: Тодор Пращаков, Любен Досев, Стоян Пауров, Ради Радев, Борислав Гълъбов и др.

Място: Античен театър

Всички събития са с вход свободен!

ПОМОРИЕ

След петвековно османско владичество този безспорен успех на българската дипломация отново връща страната ни на световната карта

Датата 22 септември 1908 година остава като един от най-значимите моменти в историята на България. Политическият ни елит показва завидни умения и успява да се възползва от благоприятната международна обстановка, извличайки най-доброто за своята държава, а именно – обявяването на Независимостта.

След петвековно османско владичество този безспорен успех на българската дипломация отново връща страната ни на световната карта. България постепенно издига международния си авторитет и се превръща в равноправна на другите европейски държави.

През 2024 г. се навършват 116 години от провъзгласяването на България за независима.

Големият национален празник ще събере жители и гости на Поморие пред паметните плочи на участниците в борбата за национално освобождение. Честването на 22.09.2024 г. /неделя/ ще започне в 10.30 часа с благодарствен молебен в памет на загиналите и ще продължи с поздрав от Детска градина „Веселушко“ и Детска градина „Детелина“. Участие в програмата ще вземат и ученици от Средно училище „Иван Вазов“ – Поморие. В края на церемонията пред паметните плочи ще бъдат поднесени венци и цветя.

Община Поморие кани жители и гости на града, обществени организации и институции да почетат значимия за България ден!

РАЗГРАД

Три културни събития посвещава Община Разград на 22 септември – Деня на Независимостта на България.

Празничната програма започва с подреждане на 18 септември на изложба в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ на библиотечни материали, посветени на Деня на Независимостта на България. Тя включва издания от фонд „Редки и ценни“ на библиотеката, някои от които от времето на историческите събития от преди 116 години, както и факсимилета на подобни издания. Сред тях е факсимиле от „Химна на Независимостта“ с автор на текста и музиката Георги Шагунов, както и сборника на Янко Сакъзов от 1917 г. „Българите в своята история“, книги със снимки и информация за паметниците в България, посветени на Деня на Независимостта, факсимилета на печатни издания, отразявали историческите събития от 1908 г. Изложбата може да бъде разгледана в библиотеката до 26 септември.

„Урок по история“ е озаглавено следващото събитие, посветено на Деня на Независимостта. То ще се проведе в четвъртък, 19 септември, когато в града ще гостуват български творци от издателство „Захари Стоянов“. Визитата им е част и от Националните културни празници „Албена 2024“. Писателите Станислав Станилов, Стоян Райчевски, Панко Анчев и Иван Гранитски ще представят новите си книги от 15,30 ч. в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ пред ученици от средните училища в Разград. В 18,00 ч. отново в библиотеката ще е срещата с граждани.

В самия празничен ден, 22 септември, от 18,00 ч. в зала „Филхармония“ ще се проведе празничен концерт на Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ с гост-солист един от най-изявените съвременни български пианисти Георги Черкин.

РУСЕ

С традиционна церемония по полагане на венци и цветя ще започне празничният 22 септември /неделя/. От 11:30 ч. пред Паметника на свободата ще се състои ритуалът, с който ще се отдаде почит по случай 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър ще бъде строен почетен караул от Военно формирование 32420 и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, а свещеници от Русенската Света митрополия ще отслужат благодарствен молебен в чест на паметната дата. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Серджио Авакян.
В края на церемонията представителите на официалните институции и други организации ще положат своите венци с предварително записване на имейл адрес pr@mayor-ruse.bg .

Специален поздрав към русенци в празничния неделен ден ще отправи Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Концертът на професионалните певци и танцьори започва в 17 ч. пред Доходното здание и е с вход свободен.

От Регионалния исторически музей припомнят, че като част от Европейските дни на наследството, на 22 септември с вход свободен ще бъде отворена и експозицията Къща музей „Захари Стоянов“ в Русе в рамките на установеното ѝ работно време.

Драматичният театър „Сава Огнянов“ също отправя покана към русенци и гости на града и се включва към събитията, с които Община Русе ще отбележи датата. На 19 септември от 19 ч. в Камерна зала на театъра ще се състои специалното издание на спектакъла „Духът на поета“ от Стефан Цанев. Като комплимент към своята публика Драматичният театър прави и намаление на цените на билетите и пуска всички места по 15 лева.

СВИЩОВ

Община Свищов и 55-ти Инженерен полк – Белене организират тържествено честване по случай 22 септември – Денят на независимостта.

Ритуалът ще се състои на 22 септември (неделя) от 11.00 часа на паметника на Свободата.

В програмата ще вземат участие деца от ДГ „Радост“ в Свищов.

СТАРА ЗАГОРА

На 22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

От 10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ („Алана“). На събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

В ритуала ще участват почетен караул и знаменна група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общински духов оркестър. Водещ на събитието ще бъде актьорът Ивелин Керанов.

От 11.00 ч. на площада пред общината ще има празничен концерт на творчески формации при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ в гр. Стара Загора.

ТЪРГОВИЩЕ

С инициативата за най-много изминати крачки "Независима надпревара“, хоро на Мисионис и празник в местността "Парка“ в Търговище ще отбележим 22 септември - Ден на Независимостта на България.

Община Търговище обявява инициативата "Независима надпревара“ за четвърта поредна година. Освен празничния 22 септември, с нея ще бъде отбелязана и Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), целяща да подобри публичното здраве и да популяризира придвижването със средства, незамърсяващи околната среда.

Всички желаещи да участват трябва да изпратят до местната администрация екранна снимка на извървените от тях крачки на 22 септември, записани на мобилно или смарт устройство. Трябва да се приложи и снимка/селфи от разходката до исторически или природни забележителности в рамките на община Търговище.

Участието в инициативата е индивидуално. Извървелите минимум 10 000 крачки на 22 септември ще участват в жребий за разпределението на 50 награди. Специална награда е предвидена за участника с най-голямо постижение.

Материалите се изпращат до 23:59 ч. на 23 септември, на имейл: presscenter.targovishte@gmail.com. Посочват се имена и телефон за обратна връзка. Жребият за разпределението на наградите ще бъде изтеглен на 27 септември.

Най-добрите постижения, както и красиви, и забавни кадри, ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Община Търговище.

И тази година сред организаторите на честванията по случай празника е местният фолклорен клуб "Омая“. Те ще поведат поход до средновековния и античен град Мисионис, който ще тръгне от местността "Парка“ в 10.00 ч. в празничния ден. На самия археологически обект ще се извие голямо хоро в рамките на традиционната им инициатива "Съпреживяването "Да се хванем на хорото“. От Регионалния исторически музей ще осигурят и екскурзовод, който на място ще разкаже на туристите за историята на обекта. Целта е да привлечем вниманието към древния град, който се смята за първообраз на Търговище, но и да съчетаем културната програма с целите на Европейската седмица на мобилността.

След похода до Мисионис приканваме всички съграждани да се повеселим заедно в зоната за отдих в "Парка“. Там ще организираме пикник, като всеки може да си носи напитки и храна. От "Омая“ ще представят фолклорна програма. Ще има и битов кът, като от клуба ще предоставят носии от личната си колекция, с които желаещите ще могат да се снимат.

Кметът д-р Дарин Димитров отправя покана за присъствие към всички съграждани. Нека заедно и в добро настроение отбележим Деня на Независимостта.

ЯМБОЛ

В Ямбол Денят на независимостта на България – 22 септември, ще бъде отбелязан с тържествено честване в двора на Музея на бойната слава. За поредна година ще се състои и традиционният велопоход „Независимост“, става известно от общинския седмичен културен афиш.

Церемонията ще започне в 10:15 ч. с изпълнения на градския Духов оркестър, участието на представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон, ритуал по издигане на националното знаме, благодарствен молебен и слово на кмета Валентин Ревански.

Велопоходът „Независимост“ ще стартира в 11:30 ч. пред сградата на Община Ямбол. Финалната точка на колоездачите ще бъде Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Велопоходът няма състезателен характер, но всяка година събира стотици участници.

Празничният 22 септември в Ямбол ще бъде и Ден на отворени врати в Културно-информационния център „Безистен“ в града и в Музея на бойната слава, който беше основно ремонтиран с близо 2 млн. и 370 хил. лв. европейско финансиране преди по-малко от година.

Музеят е открит преди 11 години и е единственият общински военен музей в страната. Притежава изключително ценни експонати, като сред тях е един от шестте запазени в света германски унищожител на танкове „Ягдпанцер – 4“, известни като „Майбах“. Във външната и вътрешната експозиция могат да бъдат разгледани бойни машини от Балканската, Първата и Втората световна война, военни униформи, много снимки и документи. Музеят е разположен на терените на бившите „Пионерски казарми“ в града. Мястото се свързва и с историята на 29-и Ямболски пехотен полк, участвал в едни от най-знаковите битки по време на Първата и Втората световни войни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин