Потопете се в празничния дух, като изпечете класическа коледна торта, спираща дъха.
Още по темата
Тази страхотна глазирана плодова торта е идеалното традиционно лакомство за вашето семейство и приятели по време на празненствата.
Съставки
Торта
- 500g микс от сушени плодове
- 60 г глазирани череши
- 85 мл готварско бренди или студен чай
- кора и сок от 1 портокал
- кора и сок от 1 лимон
- 175 г масло
- 175 г тъмнокафява захар
- 1 с. л. черен мелас
- 3 яйца
- 175 г самонабухващо брашно
- 50 г смлени бадеми
- 60 г цели бадеми, орехи или пекан (по желание)
- 1 ч. л. смлени смесени подправки
- 1 с. л. прецеден конфитюр от кайсии
- 400 гр готов готов марципан
- 50 г пудра захар
- 1 яйчен белтък
- 350 г пудра захар
- 1 ч. л. лимонов сок
Метод
- Отстранете кората от портокала и лимона с фино ренде и изстискайте соковете. Сложете цялата кора и сок в купа със смесени сушени плодове и глазирани череши. Добавете брендито или чая, покрийте със стреч фолио и накиснете за минимум 1 час или цяла нощ.
- Намаслете и постелете форма за торта с диаметър 20 см, за предпочитане с подвижна основа.
- Загрейте фурната на 150°C.
- С електрически миксер разбийте маслото със захарта и черния мелас до по-бледа и пухкава смес. Постепенно добавете яйцата, като всяко едно разбивате старателно, преди да добавите следващото. В друга купа смесете брашното, смлените бадеми и смесените подправки и разбъркайте, за да се смесят добре. След това добавете сухите съставки към маслената смес и разбъркайте внимателно, докато се смесят напълно.
- Добавете накиснатите плодове и всички сокове, плюс ядките. Разбъркайте внимателно заедно, докато съставките се комбинират напълно. Изсипете сместа в подготвената форма за торта и заравнете повърхността. Поставете в центъра на фурната и печете 2 часа или докато станат златисто кафяви и еластични на допир. Използвайте остър нож или шиш, за да тествате тортата. Ако все още има мокра смес по острието, печете още 20-30 минути. Трябва да излезе чисто.
- Когато тортата е изпечена, охладете за час във формата и след това обърнете върху решетка. Можете да надупчите тортата отвсякъде с шишче и да добавите още една супена лъжица бренди за напояване, ако желаете.
- Когато сте готови да завършите тортата, затоплете сладкото от кайсии, за да омекне, и намажете цялата торта. Поръсете работната повърхност с малко пудра захар и разточете половината марципан.
- Изрежете 20-сантиметров кръг около формата за торта като шаблон. Изрежете лента от марципан, като отново използвате страната на формата като водач.
- Поставете кръга отгоре и залепете лентата около страните, като натиснете на място и запълните празнините.
- Ако е възможно, оставете слоя марципан да изсъхне за една нощ.
- За да направите глазурата, разбийте пресятата пудра захар с белтъка и лимоновия сок до блясък. Разпределете върху тортата с маслен нож, като оформите меки върхове, които да приличат на снежни преспи. Украсете с ядливи сребърни топки или други декорации.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!