Кой е най-скъпият град за живеене в света? И къде са Българските градове - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кой е най-скъпият град за живеене в света? И къде са Българските градове
Автор: Peika.bg
Кой е най-скъпият град за живеене в света? И къде са Българските градове
Снимка: pixabay

Numbeo публикува своя годишен индекс, разкриващ разходите за живот в най-скъпите градове в света. Класацията се основава на данни, събрани между януари и юни, като Ню Йорк служи за еталон. В резултат на това Ню Йорк има индекс 100, с който се сравняват всички други градове, определяйки дали са по-скъпи или по-евтини от Голямата ябълка.

Сред първите 10 града седем се намират в Съединените щати, но Женева претендира за първото място. Проучването показва, че разходите за живот в Женева са с 1,7% по-високи от тези в Ню Йорк. Известна с това, че е домакин на централата на ООН, месечните разходи на Женева за четиричленно семейство възлизат на приблизително 6300 долара. Цюрих, друг швейцарски град, е на второ място, където подобно семейство би похарчило около 6184 долара на месец. Ню Йорк, Сан Франциско и Бостън допълват топ 5.

new york

Единственият друг град в топ 10, който не е в САЩ, е Рейкявик, столицата на Исландия. Вашингтон, Сиатъл, Лос Анджелис и Чикаго също са сред най-скъпите градове в света.

Междувременно нито един български град не попадна в топ 100. Според Darik Business Review София е класирана на 132-ро място, следвана от Варна, която е с осем позиции по-надолу, и Пловдив на 149-о място.

Градовете печелят своите позиции в класацията въз основа на различни фактори, включително разходи за живот, наеми на имоти, цени на храна, разходи за ресторанти и покупателна способност на местната валута.

Въпреки че не са сред най-скъпите градове в света, София, Варна и Пловдив предлагат по-достъпна цена на живот в сравнение с много други европейски градове. Тези градове са известни със сравнително по-ниските си наеми на имоти, цени на храните и общи ежедневни разходи, което ги прави привлекателни възможности както за местните, така и за чужденците, търсещи баланс между качество на живот и достъпност. Въпреки че заплатите в България може да са по-ниски в сравнение със Западна Европа, по-ниската цена на живот помага да се компенсира това, позволявайки на жителите да се наслаждават на комфортен начин на живот без високите разходи, свързани с градовете в топ 100 на класацията.

Reykjavik

Ню Йорк и Рейкявик се нареждат сред най-скъпите градове в света до голяма степен поради високите си разходи за живот, както и комбинация от фактори. В Ню Йорк голямото търсене на жилища в гъсто населена градска среда води до рязко покачване на наемите на имоти и цените на недвижимите имоти. Освен това разходите за стоки и услуги, хранене навън и транспорт са значително по-високи в сравнение с други градове, подхранвани от статута на града като глобален финансов център и неговата оживена културна сцена. Рейкявик, от друга страна, е повлиян от географската изолация на Исландия и ограниченото вътрешно производство, което води до по-високи разходи за внос на стоки и храни. Малкото население и отдалеченото местоположение на града също допринасят за високите разходи за живот, като цените на комуналните услуги, жилищата и храните са едни от най-високите в Европа. И двата града привличат голям брой международни жители и туристи, което допълнително повишава разходите и ги прави по-малко достъпни в сравнение с много други глобални градове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин