Този европейски град току-що беше обявен за едно от най-добрите места за живеене в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Този европейски град току-що беше обявен за едно от най-добрите места за живеене в света
Автор: Peika.bg
Този европейски град току-що беше обявен за едно от най-добрите места за живеене в света
Снимка: pixabay

Копенхаген може да е известен със своята оживена кулинарна сцена, която включва един от най-добрите ресторанти в света, Noma, но датската столица също многократно е била изтъквана като чудесно място за установяване. Съвсем наскоро се класира на второ място в престижния Global Livability Index 2024, публикуван ежегодно от Economist Intelligence Unit (EIU).

С общ резултат от 98, само 0,4 зад победителя, Виена, Копенхаген отбеляза перфектни 100 точки в категориите инфраструктура, образование и стабилност. В разделите здравеопазване, култура и околна среда скандинавският град имаше съответно 95,8 и 95,4. 

Публичното образование в Копенхаген е предимно безплатно и се облага с данъци за жители на Дания и ЕС, както и за тези, които притежават разрешение за постоянно пребиваване в Дания, Гренландия или Фарьорските острови. Освен това студентите от семейства с ниски доходи също имат право на месечна финансова подкрепа, отпускана от правителството. 

Дания също постоянно се класира сред 10-те най-миролюбиви държави в света, а миналата година оглави индекса за жените, мира и сигурността на университета в Джорджтаун, който отчита 13 показателя като заетост, закони, близост до конфликти и политическо насилие за измерване на женския статус в обществото.

Докато Копенхаген разполага с отлична мрежа от леснодостъпен обществен транспорт, градът предлага и инфраструктура, удобна за велосипедисти, която насърчава жителите и посетителите да карат колела.

„Западна Европа остава най-добре представящият се регион по отношение на условията за живот, заемайки челно място в четири категории.“, се казва в доклада на EIU. „30-те западноевропейски града в тазгодишната класация отчетоха впечатляващ среден резултат от 92 от 100. Общият резултат на региона обаче се понижи от миналата година поради влошаване на категорията стабилност на фона на увеличаващите се случаи на разрушителни протести (като както в Германия, Ирландия и Белгия) и престъпността." Още два европейски града, Цюрих и Женева, се присъединяват към Виена и Копенхаген в топ 10. 

Докладът също така подчертава, че подобряването на общите резултати е незначително поради геополитически конфликти, граждански вълнения, разходи за живот и жилищна криза в много от 173-те града в списъка. 

Индексът за обитаемост на EIU оценява кои градове по света осигуряват най-добрите условия за живот въз основа на 30 фактора, разделени в пет категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин