Красива цветна феерия очакваме по време на тазгодишното издание на Фестивала на Хвърчилата - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красива цветна феерия очакваме по време на тазгодишното издание на Фестивала на Хвърчилата
Автор: Peika.bg

Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина.

Международният фестивал на хвърчилата се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многобройна публика на местата, където се провежда. И тази година гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците „Виа понтика“. Очаква ни един незабравим празник, с атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла. Основният акцент на събитието обаче, ще бъде двудневното шоу на плаж Аспарухово във Варна, като през първия фестивален ден фестивалът ще съвпадне и „ще прелее“ в Най-дългата вечеря на плажа – друго събитие, станало емблематично за квартал Аспарухово и Варна.

По време на демонстрациите международните кайт клубове и въздушните артисти ще покажат най-новите си творения, включително особено притегателните за децата обемни модели хвърчила под формата на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други. Най-добрите професионалисти ще демонстрират майсторско управление на спортни хвърчила в синхрон с музика – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъде и великолепният Орлин Горанов.“ – споделя организаторът на фестивала Юри Георгиев.

хвърчила2

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло. И тази година по време на събитието очакваме в небето да се реят не само хвърчила, но и ята от щъркели, пеликани и други мигриращи на юг птици. Именно затова мотото на фестивала е „По пътя на птиците“, с призив за опазването им по целия им миграционен път.

хвърчила3

ПРОГРАМА НА ДЕМОНСТРАЦИИТЕ:

ВЕЛЕКА КАЙТ И ДЖАЗ ФЕСТ: 16 - 17 август, Синеморец, плаж р. Велека

ВАРВАРА: 18-19 август, местност "Кривото дърво" над скалите Дарданелите.

ПРИМОРСКО: 21 – 22 август, плаж ММЦ

ВАРНА: 24 – 25 август, плаж Аспарухово

АЛБЕНА: 28 Август

ШАБЛА: 31 август -01 септември, местност „Малкото море“

ОРГАНИЗАЦИЯ

Събитието се организира от Клуб „Асто – Въздушни чудеса“ в лицето на Юри Георгиев, със специалната подкрепа на Община Варна чрез „Фонд Култура“ и съдействието на Министерство на туризма, Зелен образователен център – Шабла – Даниела Тодорова, Община Шабла, Филип Баров – концесионер на плаж Велека, Андрей Кулев – режисьор и съорганизатор на Варвара Кайт Фест, и KK „Албена“.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Последвайте страницата на фестивала във Facebook, като копирате следния адрес в браузера: https://www.facebook.com/varnakites или отворете интернет страницата на фестивала https://kitesfest.com/. Тук можете да видите кратко филмче, снимки и истории от предишните издания на фестивала. Също тук ще ви уведомяваме за всички промени и ще ви предоставяме допълнителна информация за събитията по време на Фестивала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин