Макар на български името на шамфъстъка да има общо с фъстъка (който расте под земята), тази любима ядка всъщност има много повече общо с кашуто – даже са от едно семейство. Ако ви е любопитно как изглежда шамфъстъкът преди да се появи печен и осолен в чинията ви, ще трябва да се отправите към някои по-екзотични крайчета на света.
Шамфъстъкът всъщност е храстовидно дърво, а това, което ядем, по документи не се води ядка, а семка.
Археологически разкопки в Иран са показали, че хората са хапвали редовно шамфъстък още около 6700 г.пр.Хр., споменава се, че е растял и във Висящите градини на Вавилон (едно от древните седем чудеса на света). Освен всичко друго, шамфъстъкът е здравеняк и обича пустинни местности - издържа на жега до 50 градуса.
Ако искате да видите храст с шамфъстък, изберете някоя от следните дестинации, където ги има в изобилие: Сирия, Ливан, Турция, Италия (предимно Сицилия), САЩ (най-много в Калифорния), Египет, Казахстан, Узбекистан.
Вижте и кулинарните приложения на шамфъстъка в Kulinar.bg.
А видяхте ли на какво расте кашуто?
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!