Ентропия и Енергия: От Космоса до нашите клетки на сцената на Ratio - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
02
Ентропия и Енергия: От Космоса до нашите клетки на сцената на Ratio
ДАТА: 02 Юли 2024 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Ентропия и Енергия: От Космоса до нашите клетки на сцената на Ratio

Нарушава ли живата материя законите на термодинамиката и защо митохондриите са „електроцентралите“ на нашите клетки са част от въпросите, които ще се обсъдят на крос-научното събитие “Енергия.


Eнергията е основен двигател на живота и е в основата на всеки процес във Вселената. Никога не се създава и не се губи, а непрекъснато се трансформира от един в друг тип. Славил Пейков, Данаил Брезов и Ана Пройкова ще обяснят на 2 юли, откъде идва тази енергия поначало и как „решава“ в какъв тип да се преобразува.


Къде се складира излишната ентропия и за начините на трансформиране на енергията ще разговаря Данаил Брезов. Той е доцент в УАСГ и има богат опит в областта на физиката и математиката. Завършил е Софийския университет и Института по механика към БАН. Научната му работа е свързана с описанието на пространствените движения в класическата, квантова и релативистка физика. Той е автор на над 40 научни публикации и 3 учебника.


Енергията на клетъчно ниво ще разгледа Славил Пейков, като се спре на митохондриите, които функционират като батерии, произвеждащи 90% от енергията в клетките на нашето тяло. Кои са различните заболявания, свързани с дефекти в митохондриалната ДНК са част от темите, които ще засегне. Славил Пейков е молекулярен генетик и преподавател в катедра Генетика на Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. Завършил е докторантурата си в Хайделбергския университет. Изследванията му са концентрирани в областта на бактериалната геномика и изучаването на механизмите на антибиотична резистентност в патогенните бактерии на генетично ниво.


От енергията в клетките ще се премине към космическата енергия и синтеза на ядрата в Космоса и техния разпад на Земята. Ана Пройкова ще разкаже какво можем да научим за еволюцията на материята, докато изучаваме ядрата и техните състояния. Ана Пройкова е професор по атомна и молекулна физика с над 40 години опит в теоретичната и изчислителната ядрена физика. Ръководи Лабораторията за високопроизводителни изчисления в София Тех Парк и е научен директор на Центъра за върхови постижения „UNITe“. Ана Пройкова е включена в класацията „50 над 50“ за Европа, Средния Изток и Африка от EMEA Forbes.


На 2 юли енергийните закони и различните видове енергия ще са на фокус, за да разберем докъде сме стигнали днес в разбирането и концептуализирането на енергията.


Енергия” ще се проведе на 2 юли от 20:00 часа (отваряме врати в 19:00 часа) в Кино Cabana. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин