Как да се възползвате максимално от Париж по време на Олимпиадата - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да се възползвате максимално от Париж по време на Олимпиадата
Автор: Peika.bg
Как да се възползвате максимално от Париж по време на Олимпиадата
Снимка: pixabay

През следващите два месеца Париж ще бъде по-пренаселен от обикновено, тъй като Летните олимпийски игри за 2024 г. ще се проведат от 26 юли до 11 август.

Френската столица е един от най-посещаваните градове в света и повече от 15 милиона посетители се очаква да пътуват до Париж за най-голямото спортно събитие в света, което го прави интересен период за разглеждане на града.

Според Уилсън Тауро, мениджър за Южна Африка в Air France-KLM, Париж винаги е град, пълен с живот, но Олимпийските игри добавят съвсем ново ниво на вълнение и енергия.

Това е идеалното време за посещение, с безброй събития, уникални изживявания и несравнимия чар на Париж, който се показва изцяло“, казва Тауро.

Ако се отправяте към Париж по време на Летните олимпийски игри през 2024 г. ето няколко съвета, за да извлечете максимума от посещението си.

Плуване

Париж позволява на хората да плуват в Сена за първи път тази година; спортистите ще участват в състезания по плуване в открити води, паратриатлон и триатлон.

След Олимпиадата в реката ще бъде позволено плуването за неопределено време. Сена беше и домакин на невероятна церемония по откриването, която се проведе на река, а не на стадион за първи път в олимпийската история, с лодка за всяка национална делегация.

Насладете се на спортното събитие без билет

Можете да гледате всички спортни събития – дори без билет. Франция гарантира, че феновете могат да наблюдават спортно събитие почти навсякъде в града. Ще бъдат поставени публични екрани, а барове и кафенета ще прожектират различни събития.

Освен това в целия град ще се провеждат представления, паради, културни събития и други празненства, свързани с Олимпийските игри.

Къде са парижаните?

В края на юли обикновено се наблюдава изселване на парижани, като много от тях се преместват в летните си резиденции за целия месец август. Пекарните са затворени, както и ресторантите, а магазините имат табела „Fermé“ (затворено) на витрината.

Но това лято много фирми и ресторанти планират да се възползват напълно от 11 милиона посетители, които се очаква да посетят града за летните олимпийски игри през 2024 г. Вместо да затворят през август, много ресторанти и магазини планират кратка почивка между церемонията по закриването на август 11 и началото на Параолимпийските игри на 28 август.

Придвижване

Парижкият обществен транспорт е известен с надеждността си - освен ако работниците не стачкуват. За да се предотвратят проблеми, се водят разговори за предотвратяване на стачки в транспорта по време на игрите.

Ако метрото е претоварено, помислете за наемане на велосипед. В града има около 20 000 велосипеда Velib, като много от тях се предлагат на ъглите на главните улици. Тъй като някои пътища ще бъдат затворени за превозни средства по време на игрите, ще бъде по-безопасно време за каране на педали из града.

Ако скоростта е от ключово значение, един от най-вълнуващите начини за придвижване из Париж е с такси с мотоциклет. Качвате се на задната част на един мотоциклет, а шофьорът ще си пробие път през трафика. Така ще си гарантирате приключение и бързо пристигане до вашата дестинация!

Използвайте френския

Известните груби сервитьори на Париж са много по-достъпни, ако първо ги поздравите. Кажете „bonjour“ и опитайте да поръчате на френски. И любезности като „s’il vous plait“ (моля) и „merci“ (благодаря) също са полезни.

Никога не наричайте сервитьора „garçon“ (момче). Реликва от миналото, сега това се смята за изключително грубо.

Яжте навън

Храненето навън в Париж може да бъде скъпо, особено в един от 121-те ресторанта на града със звезда Мишлен. За да спестите пари, отидете на обяд вместо на вечеря. Повечето ресторанти в Париж имат тристепенно меню за обяд с фиксирана цена.

Друго бюджетно ястие е planche, плато с парчета месо и сирене, с безкрайни кошници багети. Ако сте любители на сладкото, поръчайте café gourmand, което е кафе със селекция от сладки изкушения, често на същата цена за един десерт.

И не искайте просто „вода“, защото ще получите скъпа бутилирана вода. Вместо това поискайте „carafe d’eau“ и ще получите охладена вода от чешмата, която е безплатна и идеална за пиене в Париж. И не забравяйте да вземете бутилка за многократно пълнене; в целия град има чешми с безплатна питейна вода.

Охладете се без климатик

Париж става горещ през лятото. Но посетителите често са изненадани да научат, че климатикът не е често срещан в града. Много по-стари жилищни сгради и по-малки хотели го нямат.

Въпреки това, музеите обикновено се поддържат проветливи - един вид за изкуството, не за неговите зрители.

За да победите жегата без електричество, потърсете места, които са естествено прохладни. Например Square du Vert-Galant, малък парк на остров Île de la Cité в река Сена, където можете да седнете под върба, както е правил Ърнест Хемингуей едно време.

В противен случай наплискайте лицето си в големия фонтан на Place Saint-Michel в Латинския квартал. Никой няма да ви направи забележка, ако потопите ръцете си в историческия фонтан.

Бягство от града

Помислете за бърза почивка от Париж и неговите тълпи, но такава, която не изисква да отидете много далеч.

Вземете RER A, една от петте линии на градската влакова линия Réseau Express Régional, от гара Charles de Gaulle-Etoile до гара Saint-Germain-en-Laye и се разходете през парка пред замъка, където е роден Луи XIV. Високото му местоположение осигурява гледка към цял Париж.

Или вземете линия 1 на метрото до Château de Vincennes, внушителен средновековен замък. Оттам можете да стъпите в гората Bois de Vincennes, пълна с езера, пешеходни пътеки и места за пикник, но където през седмицата няма тълпи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин