Протестиращите в Испания казаха на туристите „да се приберат у дома“. Вместо това пристигат все повече - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Протестиращите в Испания казаха на туристите „да се приберат у дома“. Вместо това пристигат все повече
Автор: Peika.bg
Протестиращите в Испания казаха на туристите „да се приберат у дома“. Вместо това пристигат все повече

През юли, в Барселона, хиляди протестиращи излязоха по улиците, скандирайки "туристите приберете се у дома". Посланието обаче изглежда няма желания ефект. Въпреки демонстрациите международните пристигания в Испания продължават да се увеличават, като страната е посрещнала около 10,9 милиона туристи през август, което е 7% увеличение в сравнение с предходната година, според Националния статистически институт. Трите водещи дестинации за тези посетители са същите региони, където се провеждат протести: Балеарските острови, Каталуния и Андалусия.

Само през август 2,4 милиона международни посетители са пристигнали на Балеарските острови, включително Майорка, отбелязвайки 4% увеличение спрямо същия период през 2023 г. Междувременно Каталуния, която включва Барселона, е видяла 2,3 милиона чуждестранни туристи – 6% увеличение на годишна база. Андалусия регистрира 1,6 милиона международни посетители, което е с 9% повече от 2023 г.

Въпреки този наплив, протестите не останаха без въздействие. Данни от RateGain, компания за софтуер за пътуване, показват, че търсенията и резервациите за Барселона са намалели след демонстрацията през юли. В рамките на седем до десет дни след протеста хотелските резервации са намалели с 23%, а активността при търсене е намаляла с 35%. Този ефект обаче беше временен, тъй като резервациите се нормализираха в рамките на шест седмици.

Много туристи, особено тези от Съединените щати, изглеждат незасегнати от протестите. Проучване, проведено от туристическия борд на Майорка, цитирано от туристическия сайт Skift, показва, че 89% от американските туристи или не са знаели, или не са били обезпокоени от демонстрациите в Майорка. От тези, които са запознати, близо 70% заявяват, че протестите не са повлияли на плановете им за пътуване.

Градският съвет на Барселона не даде директен отговор на протеста през юли, според Даниел Пардо Ривакоба, член на Асамблеята на кварталите за намаляване на туризма, групата стояща зад демонстрацията. Вместо това в средата на септември публикува цялостна „Правителствена мярка за управление на туризма 2024-2027 г.“, която очертава 55 действия, насочени към балансиране на туризма с местните нужди. Сред тези действия са усилията за управление на потоците от посетители с помощта на технология за наблюдение на тълпата. Градският съвет подчерта, че въпреки че туризмът е от съществено значение, той трябва да се управлява внимателно, тъй като Барселона достига лимита си от 17 милиона посетители годишно.

Ривакоба разкритикува подхода на съвета, описвайки го като „козметичен“ и обвинявайки служителите в „социално измиване“. Той също така отхвърли решението на града да увеличи нощния туристически данък с 4 евро като мярка за генериране на повече приходи, вместо да контролира броя на посетителите. Според него протестът от 6 юли е само една стъпка от кампанията на организацията, която включва искания за ограничаване на краткосрочните наеми, намаляване на круизните терминали и спиране на разширяването на летището.

Въпреки критиките, някои фигури от индустрията се включиха. Главният изпълнителен директор на Booking Holdings Глен Фогел коментира, че протестите може да не са най-ефективният начин за справяне с прекомерния туризъм, което предполага, че е отговорност на правителствата да управляват подобни проблеми. Той призова за сътрудничество между местните власти, жителите, пътниците и бизнеса.

Ривакоба остава оптимист за напредъка на движението, отбелязвайки, че общественото мнение в Барселона се е променило. Той твърди, че твърдението, че туризмът е полезен за всички, вече не е широко приет. Той също така подчерта повишената медийна подкрепа за тяхната кауза, като увери, че отразяването е станало по-симпатично и положително след протестите, както на местно, така и на международно ниво.

Освен това той отбеляза, че са планирани още протести и е в ход координация с други региони, изправени пред подобни туристически предизвикателства. Асамблеята на кварталите за намаляване на туризма твърди, че промяната трябва да бъде движена от жителите и те се мобилизират за по-големи демонстрации и съвместни усилия в засегнатите райони.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин