Гърция налага такса от 20 евро, за да се справи със свръхтуризма в Санторини и Миконос - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гърция налага такса от 20 евро, за да се справи със свръхтуризма в Санторини и Миконос
Автор: Peika.bg
Гърция налага такса от 20 евро, за да се справи със свръхтуризма в Санторини и Миконос
Снимка: pixabay

Гърция ще наложи такса от 20 евро на туристите, пристигащи с круизни кораби до нейните популярни острови Санторини и Миконос, мярка, насочена към управление на нарастващия приток на посетители и смекчаване на въздействието върху местната инфраструктура и околната среда. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че таксата е част от по-широка стратегия за справяне с прекомерния туризъм на тези острови, които се борят с пренаселеността и напрегнатите ресурси поради нарастването на броя на туристите. Според местни доклади, приходите от този данък върху круизните кораби ще бъдат реинвестирани в местните общности за подобряване на инфраструктурата, осигурявайки по-устойчив модел на туризъм.

В допълнение към новата такса, гръцкото правителство ще регулира броя на круизните кораби, на които е разрешено да акостират на тези острови, за да контролира по-добре броя на посетителите. Въвеждат се и екологични мерки за справяне с проблеми като недостига на вода, които стават все по-належащи, тъй като туризмът продължава да расте. Правителството очерта планове за увеличаване на данъка за настаняване по време на пиковия туристически сезон, от април до октомври, като част от по-широко усилие за управление на големия обем посетители. Част от увеличения данък ще бъде разпределен за борба с изменението на климата, а средствата ще подкрепят и подобрения на местната инфраструктура и устойчиви практики.

Притесненията относно въздействието на краткосрочните наеми върху жилищния пазар в Гърция също накараха правителството да въведе нови разпоредби. Едногодишна забрана за нови краткосрочни наеми ще бъде наложена в три ключови района на Атина, за да се намали натискът върху жилищния пазар. Собствениците на имоти, които преминават от краткосрочни към дългосрочни наеми, ще се възползват от тригодишно освобождаване от данък върху наемите, като правителството насърчава повече собственици на имоти да наемат домовете си дългосрочно, вместо да ги оставят празни.

Санторини, по-специално, е изправен пред значителни предизвикателства поради големия обем туристи. Островът, с население от около 16 000 души, е видял 800 круизни кораба, докарали 1,3 милиона пътници само през 2023 г. Този наплив доведе до пренаселени улици и дълги опашки, което накара местните власти да наложат ограничение от 8000 круизни пътници на ден от следващата година. Кметът на Санторини Никос Зорзос изрази загриженост относно нарастващия брой хотели и стаи под наем, заявявайки, че малкото население на острова не се нуждае от допълнителни съоръжения за настаняване.

Тъй като Гърция привлече рекордните 32,7 милиона туристи миналата година, тези нови мерки имат за цел да постигнат баланс между насърчаването на растежа на туризма и опазването на околната среда и местните общности. Като част от тези усилия правителството ще започне да ограничава посещенията на круизни кораби до Санторини и Миконос през 2025 г., за да управлява по-добре капацитета на островите. Тези стъпки отразяват по-широката стратегия на Гърция за осигуряване на устойчив туризъм, опазване на природните ресурси и поддържане на качеството на живот за жителите на най-посещаваните острови.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин