Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Автор: Peika.bg
Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Помислете за Италия и богатата история на страната непременно ще ви дойде наум. Античност, ренесанс, модернизъм... век след век, Италия оставя своите неоспорими белези върху западната култура. Плюс това, благодарение на някои невероятни усилия за опазване, тези исторически обекти в Италия все още са наоколо, за да им се насладим и днес!

Едно пътуване до Италия просто не би било пълно без историческа екскурзия или две, но как изобщо човек започва да избира отправна точка? Е, бихме препоръчали да започнете, като разгледате този списък с нашите лични любими исторически места в Италия. Десет очарователни места, където да отидете и да научите повече за сърцето и душата на Италия.  

1. Базиликата Сан Марко

Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Базиликата Сан Марко е основана през 9 век с цел да побере гробницата на самия светия. В продължение на стотици години тя е служила като частен параклис на дожа на града, докато не става официалната катедрала на Венеция през 1807 г. Оригиналната базилика е изгубена при пожар през 932 г., а реконструираната версия, пълна с византийски куполи и мраморни екстериори, е което стои и днес.

Базиликата е известна със своя сложен дизайн, своите 8000 квадратни метра мозайки и епичните си куполи. Най-известният от тези куполи е Купола на пророците, където се помещава златен олтар, обсипан с над 2000 скъпоценни камъка. Този спектакъл се вижда най-добре от главния олтар на църквата, където се пази саркофагът на Свети Марко.

2. Херкулан

Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Със сигурност сте чували за Помпей, но може би не сте чували за Херкулан, който е вторият град, погребан под пепелта от изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е. Херкулан всъщност е много по-добре запазен от по-известния си аналог, ако не и толкова голям. Той е ударен преди Помпей, като не дава време на жителите му да избягат и следователно оставя много тела, идеално запазени в продължение на векове.

В този обект на световното наследство на ЮНЕСКО все още можете да откриете градските храмове, бани, къщи и таверни. Това дава много истинско усещане за това колко грандиозен е бил някога този богат град. Някои от най-луксозните му вили с изглед към морето остават с идеално запазени детайли като врати и легла.

3. Area Sacra di Largo Argentina

Докато се опитва да построи напълно различна сграда между 1926 и 1930 г., най-старите руини на храм, открити някога в Рим, бяха открити в това, което се нарича Area Sacra di Largo Argentina. Четирите храма са построени през 3 век пр. н. е. точно до мястото на убийството на Юлий Цезар до театъра и курията на Помпей.

Никой не знае на кого са били посветени тези храмове, поради което са били прагматично преименувани на храмове A, B, C и D. В наши дни обаче руините на храма са дом на нещо много по-дружелюбно от римските богове… котки! Стотици котки, много обичани от туристите и местните жители, обикалят старите храмове. Те хвърлят някои доста любопитни сенки, когато руините са осветени със златни светлини през нощта.

4. Пестум

Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

На юг от прекрасното крайбрежие на Амалфи някога е имало град, наречен Посейдония, наречен в чест на гръцкия бог на морето Посейдон. Заселен е през 6 век, но в крайна сметка попада под римски контрол и е преименуван, както е известно днес, Пестум. Това, което днес е останало от Пестум, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, включително три от най-добре запазените древногръцки храмове в света.

Периодичните огнища на малария и набезите на града от сарацините карат населението на Пестум да напусне дома си, докато Римската империя пада. Днес по-голямата част от това, което някога е било град, е заровено дълбоко под италианските земеделски земи. Само древните му стени и археологическата зона в средата са отворени за обществеността, разказвайки историята за отдавна изчезналото величие на Посейдония.

5. Флорентинската катедрала

Топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Флорентинската катедрала, известна някога като Cattedrale di Santa Maria del Fiore в чест на този светец, е четвъртата по големина катедрала в света. Изграждането на тази велика готическа църква започва в края на 13 век , точно на мястото на старата църква Санта Репарата (все още можете да забележите тези останки в криптата). Големият и емблематичен купол обаче не е добавен до двеста години по-късно и едва тогава проектът се счита за завършен.

Архитектите на катедралата - Арнолфо ди Камбио и Филипо Брунелески - са увековечени в две статуи извън катедралата. Те стоят и се възхищават на декоративните му розови, бели и зелени мраморни екстериори. Точно зад тяхната гледна точка във входните зали на църквата седи епичният часовник от 1443 г., който показва времето според ora italica, което означава, че неговите 24-часови дни винаги завършват при залез слънце.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин