Терминал 3 – Трансформирането на летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа (СНИМКИ) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Терминал 3 – Трансформирането на летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа (СНИМКИ)
Автор: Peika.bg
Терминал 3 – Трансформирането на летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа (СНИМКИ)
Снимка: SOF Connect

СОФ Кънект - операторът на летище София, обяви концептуалния дизайн на Терминал 3. С Терминал 3 летище София започва мащабна трансформация, която ще го превърне в първото 5-звездно регионално летище в Европа.

Г-жа Красимира Стоянова – министър на транспорта и съобщенията, г-н Тиери До – председател и главен изпълнителен директор на Meridiam, инвеститорът в СОФ Кънект, и г-н Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, представиха всички аспекти, в които бъдещият Терминал 3 ще допринесе за икономическото развитие на България – като конкурентно предимство, което страната ни ще получи в региона през следващото десетилетие.

Проектът за изграждане на новия терминал 3 е крачка към модерното летище София, което ние като държава и общество очакваме и заслужаваме”, каза Красимира Стоянова.

1терминал3
2терминал3
3терминал3

Разкриването на проекта за бъдещия летищен терминал бележи още един важен крайъгълен камък в нашия ангажимент да инвестираме и модернизираме тази стратегическа транспортна инфраструктура. Нашата амбиция е да превърнем летище София в референция от световна класа с най-високи стандарти за устойчивост. С летище София ние и нашите партньори възнамеряваме да положим основите на още една дългосрочна успешна история, която ще бъде от полза за всички, присъединявайки се към съществуващото ни портфолио от забележителни летища като централен терминал LaGuardia (Ню Йорк, САЩ), Queen Alia International (Йордания) или Ивато и Нуси Бе (Мадагаскар)“, каза Тиери До.

Тази ключова инвестиция на СОФ Кънект в Терминал 3 на летище София ще зададе нови стандарти в индустрията и пътуването в Източна Европа. Тя ще подобри пътническото преживяване, ще повиши оперативната ефективност и ще насърчи икономическия растеж и устойчивото развитие на България.“, каза Хесус Кабайеро.

4терминал3
5терминал3
6терминал3

Икономически и социален принос

Трансформацията на летище София ще играе решаваща роля в икономическото развитие на България:

  • Значителна инвестиция: Повече от 1,2 милиарда лева ще бъдат инвестирани по време на концесионния период, като 500 милиона лева са предвидени за изграждането на модерния Терминал 3.
  • Увеличаване на БВП на България: С общ капацитет от 20 милиона пътници годишно между новия Терминал 3 и Терминал 2, повишената въздушна свързаност се очаква да доведе до 0,5% ръст на БВП на България за всеки 10% увеличение на свързаността.
  • Стратегически регионален хъб: Летище София ще се превърне в ключов регионален хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ глобални дестинации и утвърждаващ България на международната авиационна карта.

Дизайн, вдъхновен от природата, за уникално пътническо преживяване

Концептуалният дизайн на Терминал 3 черпи вдъхновение от зашеметяващите природни пейзажи на България, особено от планините, цветовете и силуетите. Новият терминал, с площ от 65 000 кв. м., ще бъде свързан с настоящия Терминал 2, ще съчетава модерна архитектура със съвременни материали, за да създаде иновативна и хармонична структура. Дизайнът е изключително дело на българската архитектурна компания IPA в сътрудничество с международно признатите и с доказан опит в авиационната индустрия инженерни компании Egis и 1PAX.

7терминал3
8терминал3
9терминал3

5-звездна сертификация SkyTrax

Тази трансформираща инвестиция има за цел да осигури на летище София престижната 5-звездна сертификация SkyTrax – първата за регионално летище в Европа. Новият терминал ще предложи цялостно пътническо преживяване като гарантира изключително обслужване на всеки етап – от планирането на пътуването и регистрирането на багажа до проверката за сигурност и качването на борда.

  • Удобство и достъпност: Пътниците ще имат достъп до всички изходи в рамките на пет минути от централната търговска зона, осигурявайки плавно движение из летището.
  • Специализирани за всеки пътник: Терминалът ще обслужва различни профили на пътниците, включително бизнес, туристи и пътуващи за посещения при роднини и приятели (VFR). Той също така ще предлага специализирани услуги като детски площадки, игрални зони и зони за домашни любимци.
  • Оптимизирани пътнически потоци: Дизайнът на терминала е оптимизиран както за удобството на пътниците, така и за ефективността на авиокомпаниите. Той включва усъвършенствани пътнически ръкави за традиционните авиокомпании и ефективни процеси за нискотарифните превозвачи, осигурявайки гладко преживяване за всички.

10терминал3
11терминал3
12терминал3

Терминал 3: Архитектура и характеристики на дизайна

Терминал 3 е проектиран да осигури най-високо ниво на комфорт и удобство:

  • Просторен дизайн: Високи тавани и отворени пространства ще създават спокойна и приветлива атмосфера. Модерните архитектурни елементи ще съчетават естетични и функционални ползи.
  • Четири нива на функционалност:
  1. Ниво -1: Предназначено за технически операции.
  2. Ниво 0: Зони за пристигащи и получаване на багаж.
  3. Ниво 1: Зони за заминаващи, проверка за сигурност, заведения за хранене и търговски площи с над 10 000 кв.м.
  4. Ниво 2: Зони за връзка между полети и коридори за пристигащи от страни извън Шенген и ЕС.
  • Разширен капацитет на изходите: С 34 изхода, споделени между Терминал 2 и Терминал 3, летище София ще може ефективно да управлява нарастващия брой пътници.
  • Специализирани услуги: Терминалът ще предложи уникални услуги, като удобства за пътници с намалена подвижност (PRM), семейно-ориентирани зони и пространства за пътници с домашни любимци. Освен това ще подобри услугите за бизнес пътници, туристи и VFR пътници.

13терминал3
14терминал3
15терминал3

Ефективност и иновации

Трансформацията на летище София включва съвременни технологии и дигитални системи за подобряване на оперативната ефективност:

  • Дигитална трансформация: Усъвършенствани системи като AMS, ERP и eлектронни гишета ще оптимизират процесите на летището – от 52 гишета за регистриране на багаж и такива за самообслужване до компютърна томография при проверките за сигурност и електронни гишета за проверка на бордни карти и паспортен контрол. Контролните пунктове за проверка за сигурност ще могат да обработват до 3 250 пътници на час като осигуряват бързо и ефективно обслужване. Освен това новата система за обработка на багаж ще има капацитет за обслужване на 2 400 багажа на час, подкрепена от шест ленти за получаване на багаж в новата зона за пристигащи, което допълнително ще подобри удобството на пътниците.
  • Конкурентни летищни такси: Летище София ще поддържа едни от най конкурентните летищни такси в региона като намалява времето за престой и оперативните разходи за авиокомпаниите.
  • Подобрена свързаност: Чрез привличане на повече авиокомпании и откриване на нови маршрути, летище София ще се превърне във водещ играч в регионалните пътувания.

Ключови етапи в графика на Терминал 3

  • Концептуален дизайн на Терминал 3 – юли 2024 г.
  • Разрешение за строеж на Терминал 3 – април 2026 г.
  • Въвеждане в експлоатация на Терминал 3 – април 2031 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин