Гражданите на тези Европейски държави вече могат да посещават Китай без визи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гражданите на тези Европейски държави вече могат да посещават Китай без визи
Автор: Peika.bg
Гражданите на тези Европейски държави вече могат да посещават Китай без визи
Снимка: pixabay

Разширяващата се инициатива за безвизов режим на Китай се насочва към подобряване на туризма, като 18 европейски държави вече отговарят на условията за безвизови пътувания. След включването на Норвегия по-рано този месец, Кипър, Дания, Гърция, Португалия и Словения също бяха добавени към списъка, считано от 15 октомври.

Инициативата позволява на граждани от тези нации да посещават Китай без виза, следвайки подобни мерки, въведени за туристите от Полша, Австралия и Нова Зеландия, на които беше разрешено неограничено влизане до края на 2025 г. Поетапното прилагане на безвизовата схема от началото 2024 г. включва и други европейски страни и е насочена към насърчаване на туризма и насърчаване на обмена между китайските граждани и чужденците.

Настоящият списък с допустими европейски нации включва Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словения, Испания и Швейцария. Пътуващите от тези страни могат да останат в Китай за кратки посещения без нужда от виза до края на 2025 г.

Говорителят на външното министерство Мао Нинг подчерта, че тази инициатива има за цел да подобри висококачествения обмен между китайски и чуждестранни граждани, като същевременно насърчава отвореността към глобалната общност. Безвизовото влизане ще бъде разрешено за до 15 дни.

След строгите пандемични мерки, включително задължителните карантини за пристигащи пътници, броя на чуждестранните туристи в Китай постепенно се възстановява. Въпреки че ограниченията бяха премахнати миналата година, броят на посетителите все още не е достигнал нивата отпреди пандемията.

Преди това гражданите на Бруней, Япония и Сингапур можеха да влизат в Китай без визи, но това беше спряно по време на избухването на пандемията. Въпреки че безвизовият достъп е възобновен за Бруней и Сингапур, ситуацията с Япония остава непроменена.

През 2023 г. в Китай бяха регистрирани 35,5 милиона влизания и излизания от чуждестранни граждани, което е значителен спад от 97,7 милиона през 2019 г., годината преди пандемията. За да съживи забавената си икономика, китайското правителство активно търси чуждестранни инвестиции, като привлича бизнес фигури като Илон Мъск и Тим Кук за търговски панаири и бизнес срещи.

Все пак, интересът към Китай като туристическа дестинация нарасна сред европейците, като онлайн туристическата агенция Trip.com отчита 663% увеличение на общите резервации от Европа до Китай в сравнение с 2022 г. и почти 29% увеличение от 2019 г. Обединеното кралство и Германия отбелязват забележителен принос за притока на пътуващи към източната държава.

Шанхай продължава да бъде най-популярната дестинация за европейците, известен с уникалната си комбинация от модерност и традиция, следван от градове като Пекин, Гуанджоу и Шенжен. Нововъзникващите туристически места включват Саня, крайбрежен град на остров Хайнан, и Чънду, столицата на провинция Съчуан.

В допълнение към новите си безвизови политики, Китай популяризира своите културни и исторически атракции в сътрудничество с Trip.com, като същевременно подобрява туристическата си инфраструктура чрез инвестиции в технологии, пътеводители и системи за електронно плащане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин