Туристическият сектор в София процъфтява: нови инициативи и нарастващ брой посетители - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Туристическият сектор в София процъфтява: нови инициативи и нарастващ брой посетители
Автор: Peika.bg

София отбелязва значителен ръст от 12% на туризма за първата половина на 2024 г., отчитат от Единната система за туристическа информация на Министерството на туризма. Ръстът на регистрираните нощувки също достига 10%, като близо 60% от посетителите са международни туристи.

Има постоянен ръст на броя на туристите през първите девет месеца на годината. От март до ноември се определят като месеци с пиков туризъм, докато през зимата обикновено се наблюдава спад. Въпреки това има тенденция на нарастване на летния туризъм, отбеляза директорът на общинското туристическо предприятие към Столична община Антон Пенев. Най-силен е напливът от туристи от съседните страни, включително Турция, Гърция и Румъния, но има значителен интерес и от Италия, Испания, Германия, Израел и САЩ. Освен това пазарите в Азия, като Китай и Индия, набират популярност, като много посетители идват за бягство през уикенда или с бизнес цели. Средно туристите остават малко повече от два дни.

Културно-историческият туризъм, както и провеждането на събития и конференции, процъфтява. Една от основните цели на Общинското предприятие по туризъм е насърчаване на по-продължителния престой на посетителите. Създадени са различни маршрути за наблюдение на птици, които подчертават над 200 вида птици, които гнездят в София. Градът също така разполага с множество стени, украсени с графити, обогатяващи градския пейзаж.

Разработени са нови маршрути, за да покажат следвоенната архитектура, забележителнaта природа и местата за поклонение в града. Въпреки че София не е призната основно като винена дестинация, се създава карта на винен град, за да запознае посетителите с местните вина и сортове. Всяка събота от 10:00 ч. за новопосетилите града се предлага безплатна пешеходна обиколка „София за начинаещи в 55 стъпки“, която започва от гробницата на Княз Александър I Батенберг а и завършва в Регионалния исторически музей. Желаещите участници трябва да се регистрират предварително чрез официалния уебсайт https://www.visitsofia.bg/bg/ или в туристическите информационни центрове.

В стремежа си да привлече по-младата публика, на 27 септември столицата стартира програмата „Опознай София“, която съвпада със Световния ден на туризма. Тази инициатива подканва детски градини и начални училища да участват безплатно, насърчавайки чувството за връзка между децата и родния им град.

Местата за настаняване в София се разширяват, като се планира откриване на няколко нови хотела и ребрандиране на съществуващи. В момента в града са регистрирани над 2000 апартамента за краткосрочен наем чрез различни онлайн платформи.

Общинското туристическо предприятие е насочено и към подобряване на цялостната туристическа инфраструктура. Започнаха ремонти на информационните центрове, включително цялостен ремонт на туристическия информационен център, който се намира в подлеза на Софийския университет. В градинката на Регионалния исторически музей ще бъде създаден нов център във формата на обновен трамвай. Водят се разговори с Летище София за създаване на информационен център в сътрудничество с Министерството на туризма.

Полагат се усилия за подобряване на туристическата навигация, съоръжения и входни точки, за да се направи градът по-приветлив и да се покажат ефективно неговите уникални атракции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин